Efter en mycket annorlunda vecka med Jom Kippur som störde den normala vardagslunken så bestämde vi oss med pojkarna för att ta en utfärdsdag idag. Detta innebär ju att vi flyttade fram dagens skolarbete till imorgon, men det är ju det fina med hemskolning, flexibiliteten! Så vi körde ner till Nir David och Gan Garoo, en austrailensk djurpark ca 50km söderut härifrån, ja, eller som man skulle säga här, ungefär 45 minuters bilväg.
V hade varit där ett par gånger 2018 och var nu nyfikna på om stället var sig likt och vi blev inte besvikna. Lönar sig dock att fara dit på dagar när den normala israeliska medborgaren är på jobb, för redan idag, fredag, var det betydligt mer människor där än vi mindes från våra tidigare besök.
Men känguruna var lika ljuvliga som förr. Nytt för detta besök var att nu såg vi också många kängurubabyn, ni vet, såna små som ännu ligger i mammans pung, eller som på bilden bara diar från den. Ja, och papporna hade pungar de med, dock inte lika stora, men verkar klart och tydligt sitta en ära i att hålla dem rena.
(Oskarpt foto pga av det är en stillbild från en video.)
I djurparken finns, som namnet avslöjar, förutom kängurur också en del andra australienska djur. Bland annat ett helt papegojhus där du får mata papegojorna med äpplen.
Vi väntar Finlandsbesök om ett par veckor och eftersom vi tagit oss an uppgiften att agera turistguider, ett jobb undertecknad inte haft sedan hon guidade på Bengtsgården i Närpes sommaren 1990, så planeras det nu program från morgon till kväll. Utan att för den skull utesluta trevlig och avslappnad samvaro för både vuxna och barn. Även menyn inklusive dryck börjar vara fastspikad, allt detta dock med ett stort utrymme för ändringar.
Så här har det experimenterats i köket med än det ena och än det andra, idag har vi bl.a. kokat kikärterna vi lade i blöt igår, vi har nämligen fått hummusreceptet att fungera.
Vårt spartanska kök innehåller inte såna finesser som en mixer (eng. blender) så vi har använt stavmixer, fungerar utmärkt med lite tålamod. Alla ingredienser i en skål, inga finheter här, de ska ju ändå bara bli en blek massa.
Recept
Hummus
3dl kikärter (kokade, går bra med färdigt kokade på burk.)
3 vitlöksklyftor
2msk Tahini
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
(1 tsk krossad chili)
Vi vill ha vår hummus ganska tjock, bredbar, så vi skippade helt och hållet att tillsätta vatten, men det kan man ju göra enligt smak och tycke.
Surdegen är jag inte lika säker på att den någonsin kommer lyckas. Surdegsroten är nu inne på sin fjärde dag och har fått flytta till en mindre burk. På tal om burk så gick de inte som på Strömsö när vi skulle starta degen. Jag hade läst att man kunde sterilisera burken med att ha den i 150 graders varm ugn i 15 minuter, sagt och gjort. Det som inte sades var att man skall låta den svalna innan man häller vatten i den, ni kan säkert gissa vad som hände? Småpojkarna tycket ju förstås de va "coolt", så hela projektet blev plötsligt en helt annan lektion än det var tänkt, varför spricker glas vid plötsliga temperaturförändringar? Så istället för min fina köpta glasburk blev det nu återanvändning av kaffeburken i glas.
Jäsning är ju faktiskt en mycket intressant sak, liksom alla andra kemiska reaktioner. Har idag fått en del tips angående denna surdegsvetenskap, och om jag lyckas hålla liv i min lilla surdeg så kanske vi även får till ett bröd i något skede. Fortsättning följer vad det gäller surdegsroten och dess öde.
Sukkot närmar sig som sagt och grannen har nu även pyntat sin sukkah. Glitter och lampor och en massa plast-"tingel-tangel" är vad som gäller. Varje butik med någon form av självaktning säljer denna form av pynt just nu, dessa påminner mycket om vad vi hänger i vår julgran, så det finns tydligen en marknad för julpynt även "off season".
Lovade ju senast berätta lite mer om just Sukkot eller lövhyddehögtiden, den är alltså en judisk högtid som varar i sju dagar och börjar nu inkommande söndag. Sukkot är plural av hebreiskans sukkah=hydda, vilket är högtidens viktigaste symbol. De judiska familjerna bygger dessa hyddor med tak bestående av löv under bar himmel för att fira och minnas israeliternas ökenvandring ur Egypten till landet Kanaan (Andra Moseboken). Egentligen skall väl hyddans tak vara av palmblad, vi har ofta mött bilar med stora palmblad fastsurrade på taket de senaste dagarna, men jag har ännu inte lyckats bonga någon hydda där de faktiskt använts.
Hyddorna måste vara placerade under bar himmel, vare sig de placeras på en större balkong utan eller i trädgården. Ovan ser ni en kreativ konstruerad sukkah på en balkong i ett höghus nedan oss.
I sin sukkah äter man dagens huvudmål varje dag under Sukkot och om vädret tillåter sover man också där varje natt. Något jag med spänning väntar på är att se om hela grannfamiljen klämmer in sig i deras hydda på kvällarna, den är ju ändå relativt stor. Vadå? Familjen eller hyddan? Båda!
Förr i tiden firades Sukkot i samband med vinskörden, i dagens Israel firas den med mat, dryck och umgänge, lite som en skördefest. Under gudstjänsten i synagogan använder man också sig av fyra olika växter; mortel, pil, palm och citron, dessa symboliserar alla våra växter och frukter men också hela folket Israel och deras karaktärer.
Jag läste att man också ofta firar med att söka sig till havet och stranden, så månne det var ett misstag att boka några dagar i Tel Aviv under Sukkot?
För oss finländare har det ju inte varit heldagar utan normala skolveckor. Den senaste tidens hemskolning stötte i något skede på Finlands nationalepos Kalevala, något som undertecknad verkligen inte kan skryta med att hon skulle besitta någon form av kunskap i. Hittade boken "Kalevala för lata" av Anders Larsson på Storytel, vi kom ungefär halvvägs i den idag under vår färd till Gan Garoo, rekommenderar verkligen för alla. Den är mycket humoristisk skriven, men ändå med respekt för de gamla traditionerna. Kastade bara en snabb blick originalet för att inse att där mötte jag min överman, men denna version av Anders Larsson för oss lata och antagligen inte så litterärt intellektuella, den tror jag går hem hos de flesta.
Det var vad gjorde man förr, före internet och alla sociala medier, läste böcker, men befarar att Kalevala inte ens då var populärt. Facebook har ju redan funnits så pass länge att det redan anses vara en social plattform för oss i generation X och våra äldre boomers vänner och föräldrar. Tror faktiskt min äldsta aktiva Facebookvän är född på 1930-talet, och jag är helt säker på att hen också läser denna blogg. Ungdomarna håller ju sig till helt andra sociala plattformer som t.ex. Snappchatt och TikTok, jag har faktiskt själv halkat in på den senare nu först i år, men som ju nämnts tidigare kommer jag bara hänga där som åskådare och inte som "tiktokkare", tillräckligt pinsamt för avkomman att jag bloggar.
Vi har dock fått en "TikTok-artist" i familjen sedan Laura förutom podd även började göra videon för Yle X3M Nyheters TikTok. Gå in och titta HÄR, passa också på att gilla! (Dessa videon finns både på TikTok och Instagram och hittas alltså om man söker på "X3M Nyheter".)
Förutom min okunskap i Kalevala är jag också mycket obildad i dagens förkortningar och slang som ungdomarna använder. Lärde mig först idag vad "AFK" betyder. Inte bara småpojkarna som lär sig nya saker varje dag, man lär sig också som vuxen och förälder en hel del av att umgås 24/7 med sin avkomma, framförallt lär man sig tålamod, diplomati och vårt fall också en hel del om fotboll.
Shoppade också lite idag, endast praktiska saker; papper till skolarbeten, en pump till vår uppblåsbara madrass (som visade sig vara sönder), iskuber i plast och en doserare för diskmedel, den fungerar sådär, men jag hoppas kunna spara på avändningen av diskmedel, sprayflaskan skall också föreställa ha samma funktion.
Vi köpte också en termometer/magnet/souvenir, visst är han söt? Som ni märker är vintern på kommande även här, det har väl inte varit mer än 34 grader som varmast idag och nu så här mitt i natten är det nästan svalt, närmare bestämt 21 grader.
Shabbat Shalom
Mamm
Comments