Så har halv tiden gått. Gått och gått ,känns snarare som om tiden bara flugit iväg och det är två veckor sedan jag senast bloggade. Tiden här har väl inte varit helt bekymmerslös och ibland vill vi alla bara hem. Hem till det vanliga, trygga och bekanta livet, trots den gråa vardagslunken som följer på rutiner och vardag. Andra dagar njuter vi fullt ut av äventyret och upplevelserna detta land och människorna här har att ge oss.
Den äldre av småpojkarna har till och med börjat studera hebreiska, något som för mig är helt otänkbart. För mig är hebreiska just ”hebreiska”, men så har jag ju inte heller någon som helst språklig begåvning. Det som förstås är hans drivkraft är kompisarna. Via fotbollen har båda pojkarna fått nya vänner, israeliska vänner, och blir man tillsatt i en israelisk Whatsappgrupp har man väl inte så många andra möjligheter än att använda Google translate och med god tur lära sig en smula på köpet. Han konstaterade att det positiva var att det inte finns små bokstäver i hebreiskan utan man använder sig endast av versaler.
Man tar faktiskt förgivet här att även vi skall kunna hebreiska, åtminstone kunna läsa det. (Vilket faktiskt verkar vara enklare än att lära sig prata språket.) Denna inställning är för mig helt främmande och fast jag otaliga gånger förklarat att jag varken pratar eller läser språket envisas de med att skicka pojkarnas träningstider och annan viktig information som gäller fotbollen på hebreiska. Gäller även att komma ihåg att veckan här börjar med söndag när man desperat försöker tyda deras krumelurer. Bilden ovan är pojkarnas träningsschema sista sukkotveckan.
Här rev de sina "sukkothyddor" passligt tills vi finländare inledde höstlovet, vilket var mycket efterlängtad hos oss, inte för att vi behövde paus från skolan utan för att vi skulle få gäster från Finland. Vår lilla lägenhet invaderades av ett glatt gäng från Ekenäs och fylldes till bredden, det var full fräs från morgon till kväll. (Detta förklarar min frånvaro här på bloggen.) Som värdfamilj hade vi planerat in ett digert program för att ge våra gäster en omväxlande semester och massor av upplevelser. Det blev religiösa platser som Tagbha och Kapernaum, historiska städer som Akko och Jaffa, rundtur på Golanhöjderna, besök på OP55 (Observation post 55) och förstås Döda Havet,en plats som måste upplevas för att man skall förstå dess magi.
Verkligen inte ofta vi får gäster här, åtminstone inte övernattande sådana, så då gällde det att ha familjens airbnb i skick. Vikta handdukssvanar, påfyllt vinförråd och sovplatser åt alla är ju ett måste, eller hur? Handukssvanar lär man sig snabbt vika på Youtube. Kursen "svanar av handdukar" ingår i studieblocket mamms hemskola i huslig ekonomi.
Med tre sängar, varav två dubbelsängar plus en bäddsoffa behövdes det faktiskt bara en golvplats, vår lilla lägenhet levererade över förväntningar!
På torsdag och första höstlovsdagen fick våra gäster, som dök upp natten före, långsamt landa i den nya miljön och vi tog en snabb tur runt Genesarets sjö, stannade till vid både Tagbha och Kapernaum. Är man i Israel kan man väl inte undvika att stöta på åtminstone några religiösa platser? Sedan en simtur i Genesaret och lunch på det mycket exotiska KFC enligt pojkarnas önskemål.
Tagbha
Altaret i Tagbha med den för platsen kända mosaiken, två fiskar, fem bröd.
Genesarets sjö ligger ca. 210 meter under havsnivå.
Ni har väl knapast kunnat undgå berättelsen om hur Jesus förvandlade fem bröd och två fiskar till mat åt hundratals (Matteus 14:13-34). Detta skedde ju då enligt historien just i Tagbha. Dessutom klarade han av att på ett bröllop förvandla vatten till vin (Johannes 2:1-12), en talang man själv önskar att man hade. Detta med att göra gott vin är dock en kunskap som de verkat ärva här i Israel, och då speciellt upp på Golanhöjderna, vilka vi helt enkelt kallar Golan. Golan serverar ju faktiskt mycket mer än bara fina utsikter, Hermon, Gamla och Yarden är säkert några av de mest kända vingårdarna på Golan. Carmel har kommit att bli ett av våra nya favoritviner, detta vin dock ej från Golan. Bl.a. Hermon hittar man faktiskt på Alko i Finland, lönar sig att pröva.
Dag två, närmare bestämt fredag, gjorde även papp oss sällskap när hans skift uppe på OP55 tog slut. Han hann dock bara hem till Tiberias och vända innan vi alla stuvade in oss i bilarna för en rundtur på just Golan... och OP55. Där mottogs vi av en mycket entusiastisk australisk major som gjorde sitt bästa för att skrämma skiten ur barnen med historier om skorpioner, spindlar, ormar och en grundlig säkerhetsgenomgång. Bombskyddet (shelter) var ju inte direkt den mysigaste platsen man sett och klaustrofobisk skall man verkligen inte vara där.
På OP55 befinner man sig på det av Israel ockuperade Golan, samtidigt som man ser ut över både Syrien och Jordanien. Vyerna är fantastiska, tyvärr återger bilder inte det man ser i verkligheten.
Utkikstornet på OP55
Efter OP55 styrde vi kosan norrut och det blev en stop på Mount Bental, var vi ju varit redan tidigare i år så ni kan läsa mer om den platsen i ett av mina tidigare inlägg som ni hittar här. Inte alltid historia och utsikter intresserar tonåringar, men tillfället gavs ju för en del klättring och parkour. Ett härligt gäng killar med mycket energi.
Och hungriga blev vi, så vi styrde kosan upp mot Masada för att avnjuta lite lokal mat, ett på finsk FN-slang kallat "jalla-pöytä" (jalla-bord), bestående av bland annat hummus, falafel, pitabröd och en mängd andra smårätter.
Dag 3: Lördag i Akko.
Till barnens stora förtjusning (not!) fortsatte höstlovets lägerskola med ännu mera historia, denna gång tempelriddarnas historia i Akko.
Men de kunde ju alltid mutas med mat och strandhäng...
Där dessa killar är finns det allt som oftast även en fotboll inkluderad.
Så kom söndag, och höstlovets stora höjdpunkt, Döda Havet. Världens lägsta plats, 422 meter under havsnivå.
Avståndet från Tiberias till Ein Bokek Beach vid den södra av de två Döda Havet sjöarna är 210km, en resa som går längs väg 90 och rakt genom Västbanken, så det gällde att komma ihåg passen.
Här drunknar man inte!
När vattnet avdunstar, vilket det gör med fart och man tror att hela Döda Havet skall försvinna inom 30 år, så bildas det fina saltkristaller. I vissa delar av havet är salthalten redan så hög att det är hälsovådligt att simma där.
Och återigen utfodrades flocken, denna gång med medhavd picknick på stranden. Här har de åtta ekenäsborna slått läger för dagen.
Måndag och dags för hemresa för våra gäster, flygfältet ligger ju i Tel Aviv så vi valde att även tillbringa dagen där. En sväng till Jaffa, lite strandhäng (igen) och en tur till shoppingcentret i centrum hann vi ännu med innan det var dags att vinka av våra gäster.
Äventyr, historia, utfärder, mat och sand, dessa summerar höstlovsveckan ganska bra. Med fyra energiska och hungriga tonåringar (okej, yngsta inte riktigt där ännu i fysisk ålder, men annars nog) var det ju som nämnt massor av mat, mycket och ofta, inte bara på restaurang utan det kockades och åts även hemma alla dagar. Det verkar det som om Ludwig och jag äntligen knäckt koden till en verkligt god hemgjord indisk Butter Chicken. (Improviserad kurs i huslig ekonomi, hur gör du din egen mat med hjälp av Youtube.)
Butter Chicken Recept:
Sås:
2 Röda lökar
5-6 Färska tomater
2dl Cashewnötter
6-8 klyftor vitlök
1bit färsk ingefära (Ungefär lika stor som en tumme)
1 färsk chili (gärna grön)
(2-4dl vatten)
4 lagerblad
3 msk socker
2 tsk Garam masala
2 tsk Spiskummin
2 tsk Paprikapulver
2 tsk salt
1 tsk Kanel
1 tsk Koriander
1 tsk kardemumma (gärna grön)
(2 tsk Kasuri Methi, hittade jag dock inte här.)
Marinad till köttet:
1kg Broilerkött, skär i ”kalopsstora” bitar
Blanda köttet med marinad bestående av dessa ingredienser:
2dl Yoghurt
3 Klyftor vitlök
1 tsk Garam Masala
2 tsk Gurkmeja
2 msk citronsaft
Tillredning:
2dl vispgrädde
100gr smör
Såsen är det som tar mest tid, denna kan med fördel göras i förväg och köttet skall helst marinera över natten, men åtminstone ett par timmar.
Såsen skall kokas ihop (hacka tomater, skala och hacka lök, ingefära och vitlök), detta tar ca 30 minuter. Fyll på med vatten om det verkar koka torrt. När allt kokat mjukt så plockar man bort lagerbladen och mixar man sörjan med stavmixer. Efter det kommer den arbetsdryga processen med att pressa den mixade sörjan genom en sil. I silen kommer nu fastna tomatfrön och skal och större kryddor och kvar har vi en mjuk slät såsbotten som smakar himmelskt.
Stek de marinerade broilerbitarna i smör och olja för att få en stekyta på dem. Därefter blanda ner dem i såsbotten och tillsätt 2dl vispgrädde och 100gr smör, de är ju ändå Butter Chicken vi talar om.
Servera med ris, naanbröd och färsk koriander!
Jag tror vi skickade hem mycket trötta men nöjda vänner från Ekenäs, de fick en semester som kanske kräver en ny semester? Men laddade med solenergi och upplevelser kan vi garantera att de var. Låter Israel som ett intressant resmål kan jag lova att så länge vi bor här är vår airbnb öppen. Välkomna!
Idag fyller den yngsta familjemedlemmen 12år och vi skall ut på nya upplevelser...
Tills vi hörs igen,
Mamm
PS. Tack till mina fotografer, Linda och Stefan för många av de fina fotona ni ser i detta inlägg.
Comments