Äntligen verkar både jag och pojkarna ha fått grepp om detta med deras hemskolning, trots att mycket ännu kräver en del arbete, speciellt från min sida. Barnen suger i sig som svampar allt du presenterar för dem, gäller bara att själv hela tiden vara ett steg före.
Den yngre förmågan var dock lite orolig på grund av att hans illamående satt käppar i hjulet för hans studier, men han insåg dock att han trots detta var före sina klasskamrater i det mesta. Hemskolning innebär ju en verklig akademisk frihet. Dock även ett enormt ansvar. Men vilken glädje att verkligen kunna sätta sig in i sina barn skolgång och se att de lär sig någonting, inte bara läser för att prestera i något prov, utan att de på riktigt lär för livet.
Den äldre, som just börjat högstadiet har haft en tuff vecka. Han saknar kompisar och livet han lämnade hemma i Ekenäs, vilket gett upphov till en del konfrontationer. Saknaden är stor, speciellt nu i marknadstider. (För er som ej bor i Ekenäs kan jag berätta att man i Ekenäs besöker marknaden som muslimerna vallfärdar till Mekka, som f.d. österbottning har jag aldrig förstått denna hysteri kring Ekenäs markand, Kristinestadmarknad hade vi ju tre gånger om året.)
Idag har vi mest jobbat med att bygga en tidslinje. Vi läser parallellt om bl.a medeltid och lantdag, om celldelning, franska revolutionen och grundämnen. Verkar bara logiskt att på något sätt styra upp allt detta i en tidslinje. Jag menar, att inse att islam uppstod på medeltiden och att judarna nu på söndag firar sitt 5783:de nyår (Rosh Hashana) sätter ju saker och ting i ett vist perspektiv.
Judarna har en mängd högtider åtminstone vi inte kände till innan vi bosatte oss här 2018. Då kom vi att bekanta oss med en del av dem och även då firade vi Rosh Hashana här i Israel.
Vad är då denna Rosh Hashana för högtid? Snabbt förklarat kan man säga att det är det judiska nyåret. Rosh Hashana firas på första och andra dagen av den sjunde judiska månaden (tishri), vilken infaller i september eller oktober. 2022 infaller Rosh Hashana nu på söndag fram till tisdag, alltså 25.09-27.09.2022. Det är ännu lite oklart för mig hur många dagar detta firande pågår, men vi kan antagligen utgå från att åtminstone måndagen är helgdag (=allting stängt) och att man stänger tidigare på söndag (som ju normalt är en vardag här, de gäller att hänga med).
Varför firar man då denna dag? Jo, för att enligt judisk tradition så skapades jorden denna dag. Denna dag bedömer också Gud vad människorna har gjort det gångna året och besluter vad som skall hända med dem det kommande. Under de tio dagar som sedan följer, dagarna mellan Rosh Hashana och (följande högtid) Jom Kippur finns det tid för eftertanke och botgöring, innan domen slutligen fastslås. Denna botgöringsperiod kallas Jamim Noraim.
Jom Kippur är judendomens viktigaste helgdag och vår hyresvärd har redan informerat oss om att då får vi inte använda poolen. Hon var dock vänlig nog att även informera oss om att vad vi gör i vår egen lägenhet inte har betydelse för dem, vi får göra ”förbjudna” saker som till exempel att se på TV och laga mat… Denna dag är det även förbjudet att köra bil och till och med Israels internationella flygfält Ben Gurion är stängt. Detta ger en bra bild av hur viktig Jom Kippur är för israelerna. Jag lovar er en fullständig rapport om hur vår Jom Kippur firades, kommer ännu ihåg senast vi var här, hur spöklikt det var med en tom motorväg och ett ödelagt Tiberias. (I år firar man Jom Kippur femte oktober.)
Jom kippur infaller tio dagar efter Rosh Hashana och är även denna en helg för eftertanke och botgöring, skillnaden ligger i att vid nyåret ber man sina medmänniskor om förlåtelse och vid Jom Kippur, försoningsdagen, ber man Gud om förlåtelse.
Vore kanske inte så dumt om man ibland stannade upp och tänkte efter en stund på hur man bemöter sina medmänniskor?
På tal om helt andra saker kan jag meddela att nu har det snart gått en vecka sedan vi vinkade av papp och imorgon återvänder han hem. Dessutom för att inleda en veckas semester, skall bli skönt med verklig familjetid.
Idag har jag som den (perfekta?) hemmafru man är, städat vår lägenhet och även bakat! Okej, bakningen var ett av Ludwigs skolprojekt, så där skall jag väl inte ta hela äran åt mig.
Dessutom var småpojkarna och jag igår till ”The Russian Butcher” och köpte räkor (räkor är icke koscher). Vet egentligen inte vad butiken heter, bara att allt står på ryska och att där säljs varor som man annars inte hittar i vanliga matbutiker, som t.ex. räkor, och Taffel chips! Så imorgon blir det enligt familjen Sundströms israeliska tradition räksmörgåsar när papp återvänder hem, denna gång på traditionell finsk maltlimpa.
Städning, ja, det är en utmaning som heter duga! Följer avundsjukt med på sociala medier hur folk skaffat robotdammsugare, bara en dammsugare skulle ju vara lyx just nu. Saknar även min diskmaskin och hatar diskställningen i köket som alltid är full, för att inte tala om diskhon. Torktumlare behöver man dock ej, i detta klimat torkar tvätten i en handvändning, speciellt om de råkar blåsa lite.
Mina städredskap, tror de är från medeltiden...! Och städskåpet innebär ett hörn i badrummet, ingen lyx här inte.
Jag är helt säker på att Sinituote har en oupptäckt marknad här i Israel, för seriöst, vem städar med dessa redskap 2022? Och tro mig, jag har sökt en "vanlig" mopp. Just nu skulle en vanlig "sinipiika" vara guld värd, ni förstår ej hur svårt det är att hålla dessa stengolv rena, luften verkar hela tiden vara fylld av ett djävulskt damm som lägger sig som ökensand överallt. Att det dessutom bor två högkänsliga typer (jag och Lewi) här som får frispel så fort golven ens känns lite smutsiga (läs sandiga) gör ju inte saken bättre. Vi ogillar även att gå på sandstränder, en fobi som inte verkar vara helt vanlig. (Fast jag såg en gång ett barn med gummistövlar på stranden och var avundsjuk på att jag aldrig tänkt på den lösningen.) Att gå med strumpor på inomhus verkar vara enda lösningen just nu, om man alltså inte väljer att tvätta golven minst en gång per dag eller få ångest över sandiga golv.
Ja, ni fick ju redan tidigare en presentation av pojkarnas rum, kanske dags för vidare rundvandring i vår lägenhet, här är badrummet/ städskåpet/ hjälpköket (som ni ju sett från utsidan.)
(Men vänta ett ögonblick, måste rusa efter insektsgiftet, blir anfallen av någon form av insekt, typ gräshoppa/ skalbagge/ kackerlacka här på terassen. En kunde jag stå ut med, men två! Tydligen vår utebelysning som drar dem till sig. *Urk* Besparar er bilder på liken.)
I'm back... Var var vi, jo badrummet, faktiskt helt okej. Bra förvaring och helt hyfsad dusch, mer kan man väl ej begära, och så direktutgången till hjälpköket.
Här ser man tydligt hur nära vägen vi är, man ser också en del av vår fruktträdgård.
Om ni undrar hur det gick, så maltlimporna blev helt perfekta, trots den något diffusa ugnen. Jag TROR det är en varmluftsugn, men ej säker. Mycket glad över att jag trots risken för att bli utpekad som galen, smugglade ner malt, brödsirap, rågmjöl, torrjäst och havrekli. Inget av de dessa har jag ännu lyckats finna i någon av de matbutiker jag besökt.
Maltlimpa recept (3 st)
1 liter appelsinjuice
3dl mörk sirap eller brödsirap
2 påsar (11g) torrjäst
3dl malt
3dl rågmjöl
3dl havre- eller vetekli
8dl vetemjöl
1 msk salt
Värm appelsinjuicen till ca 42 grader, tilllsätt sirap och jäst. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i vätskan. Låt jäsa i 90 minuter och grädda i 175 grader i 60 minuter. Pensla med sirap- och vattenblandning. ÄT!
(Hemma i Finland brukar jag byta ut en del av vetemjölet mot spelt och frön, som linfrön, solrosfrön, chiafrön och hampa. I princip kan man ju använda vilket mjöl som helt, bara att fritt experimentera sig fram. Mörk sirap ger en mörkare maltlimpa än brödsirap, något vi märkte idag.)
Mamm
Comments